Els darrers dies ens han semblat especialment preocupants pel que fa a la gestió dels residus a les nostres comarques. Als projectes sense cap ni peus del Consorci, als enfrontaments amb tota mena de col·lectius i entitats, s’ha afegit ara que el president del Consorci, el Sr. Vicente Parra, ha obert un nou front de confrontació dins el seu propi partit. Considerem que el Sr. Parra no ha sigut mai la persona adequada per a pilotar el nostre Consorci cap a la sostenibilitat ambiental i econòmica que requereixen els temps que corren. Ara que s’enfronta a ciutadans, alcaldes, mancomunitats i a la pròpia conselleria creguem que és el moment que s’adone que ha arribat el moment de dir que s’ha acabat. Sols la seua marxa pot permetre refundar el Consorci i que tots recordem que aquest està per a prestar un servei als ciutadans no per a satisfer quotes de poder o posar-lo al servei de grans interessos empresarials.
Un objectiu primordial que ha estat oblidat en permetre que siguen aquestes empreses les que dissenyen el servei de gestió del fem atenent més al seu benefici industrial que a crear un servei eficaç, econòmic i sostenible. Des de Compromís tinguem clar quin és el nostre model de gestió de residus, el que defensen la Plataforma Contra el Macroabocador de Llanera i molts altres col·lectius ciutadans que la recolzen: Millora de la separació en origen dels residus per a permetre una política eficaç de les Tres “R” (reduir, reutilitzat i reciclar) i afavorir la cooperació i les aliances amb la indústria de la reutilització i el reciclatge per a reduir els costos públics de gestió i afavorir la creació d’activitat i ocupació a les nostres comarques. La creació d’instal·lacions de tractament menudes i controlables, sense que cap poble o comarca tinga que carregar sobre les seues esquenes la barbaritat d’un macroabocador. I que als abocadors que existisquen sols acaben aquells materials que no han pogut ser aprofitats de cap altra forma.
Cal també que aquestes instal·lacions i abocadors estiguen prop dels principals centres de producció de residus. Així, a més de fomentar la responsabilitat ciutadana ens estalviarem importants costos de transport i la contaminació que aquest genera. La proposta del Macroabocador de Llanera que concentraria el fem de cinc comarques li estalviaria costos d’inversió a l’empresa adjudicatària que el construiria, però també carregaria sobre la butxaca dels ciutadans el transport diari de tones de fem des de llargues distàncies i tots els problemes que això generaria. El Consorci ens ha fallat a tots en permetre que aquesta empresa ens impose un model de gestió que carrega sobre el ciutadà uns costos innecessaris per tal d’augmentar uns beneficis industrials que ja són elevats.
Creguem que la política d’incineració en massa de residus que es planteja la Conselleria, i que sembla que el Sr. Parra estaria disposat a instal·lar a les nostres comarques per tal de mantindre el seu projecte de macroabocador en Llanera, tampoc és vàlida. Contamina l’aire amb dioxines i furans i altres elements perillosos i més si es fa a cimenteres com ja es fa a alguns llocs del nostre país. Un problema agreujat encara més per la producció addicional d’unes cendres tòxiques que ningú amb un poc de sentit comú voldrà tindre prop de casa. És més, aquesta crema de residus sense separar causa que molts materials que es podrien reutilitzar, reutilitzar o valoritzar de forma sostenible i generar beneficis i ocupació acaben convertits en una cendra contaminant. La incineració és una solució fàcil però que no genera cap benefici real.
El macroabocador està en contra de la voluntat popular i ara ja té nombrosos detractors dins el propi Consorci, a la Diputació Provincial i a la Conselleria. Això deuria de ser prou per a que, al lloc de pensar en crear comissions per tal de veure com salvar un projecte insalvable, es comence a treballar per un model nou que transforme els residus urbans en el que són: Un recurs que ens permetrà generar treball i riquesa reals. Cal refundar el Consorci per a que siga la institució que cal per aquest canvi, i si no val per això substituir-lo per altra que si que ho puga fer.

Josep Maria Sebastià Domenech
Secretari Comarcal i Portaveu de C.Compromís